Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е осъден от Софийския градски съд да плати 5000 лв. обезщетение на репортера на Нова телевизия Васил Иванов, съобщи медията.

Делото било заради публикация на Костадинов във Facebook от май 2020 г. с обидни и клеветнически твърдения за журналиста. Според Нова телевизия Костадинов е обвинил Иванов, че е монтирал "поръчков материал" и "прави това, което му кажат. Зависим от системата и от тези, които му плащат да прави нереалистични и подвеждащи материали".

В исковата си молба Васил Иванов твърди, че след излъчване на негово интервю партийния лидер в периода от 6 до 13 май 2020 г. е бил обект на клеветническа кампания от страна на "Възраждане" и лидера ѝ и това накърнило честта, достойнството и доброто му име, с които се ползвал сред близките си, колегите си и в обществото.

"Две години продължи делото, по което от месец май има съдебно решение на Софийски градски съд. Бяха направени експертизи на публикуваното от Костадинов и реалните ми думи. Експертизите доказват, че пуснатият от Костадинов запис с гласа ми е манипулиран и не отговоря на действително казаното от мен", коментира репортерът.

Свободата и особено тази на словото

Свободата и особено тази на словото

Всъщност наистина ли сме толкова зле със свободата на словото? Защото, ако нямаше поне някаква свобода на словото, откъде щяхме да научим, че сме зле със свободата на словото? Нима медиите щяха свободно да публикуват такива фриволни класации?