Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установи конфликт на интереси за председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

Производството срещу настоящия шеф на КРС (мандат 2018 - 2023 г.) е започнала по сигнал от орган на изпълнителната власт.

Установено е, че в периода 2019 - 2021 г. Димитров е издал 11 заповеди, с които се определят допълнителни възнаграждения за служители в Комисията, сред които е и самият той. Възнагражденията са били изплащани заедно със заплатите по утвърдени от председателя поименни списъци.

От КПКОНПИ посочват, че издаването на заповедите и утвърждаването на поименните списъци към тях, в които е фигурирало и неговото име, е осъществяване на правомощия в частен интерес. С действията си Димитров, като лице на висша публична длъжност, е осъществил конфликт на интереси, с които си е осигурил материална облага в периода 25 януари 2019 - 27 октомври 2021 г.

От Антикорупционната комисия поясняват, че законосъобразното поведение в случая би било да си направи самоотвод от служебните задължения, с които определя собствените си допълнителни възнаграждения. Нарушението поставя под съмнение обективното и безпристрастно изпълнение на професионалните задължения, особено когато частният интерес се съчетава с лицето, заемащо висшата публична длъжност.

На Димитров е наложена глоба в размер на 5 000 лв. В полза на държавата се отнема сумата от 63 449 лв., представляваща материалната облага, реализирана от конфликта на интереси, както и сумата от 6 434, 34 лв. - дневното възнаграждение за дните, в които са подписани и утвърдени заповедите.

КПКОНПИ установи конфликт на интереси и по отношение на главния архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева.

Производството срещу нея е започнало по сигнал. Събрани са доказателства, че на 5 юни 2020 г. тя, в качеството си на лице на висша публична длъжност, е издала заповед, с която е разрешила изработване на подробен устройствен план на архитектурно дружество, чийто едноличен собственик е нейният съпруг. Благодарение на тази заповед съпругът на Грозева е получил възнаграждение по договор за инвестиционно проучване и проектиране от фирма, с която е сключил договора. По този начин е реализирана нематериална облага, изразяваща се в помощ и подкрепа, и материална - изразяваща се в получаване на парична сума, в частен интерес за свързано с нея лице.

В случая е следвало Грозева да си направи самоотвод от конкретното си задължение по служба, поясняват от КПКОНПИ. Наложена й е глоба в размер на 5 000 лв.