КПКОНПИ спечели окончателно делото за конфликт на интереси срещу Стойчо Кацаров в качеството му на служебен министър на здравеопазването. Това съобщиха от антикорупционната комисия.

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на първоинстанционния Административен съд - София град (АССГ) и потвърди постановеното от Комисията.

Върховните магистратите постановиха, че като министър Стойчо Кацаров е утвърдил документ в интерес на свързано с него сдружение с нестопанска цел, но в същото време е заемал и изпълнявал длъжността министър.

ВАС посочва, че Стойчо Кацаров е член и председател на УС на сдружението "Център за защита правата в здравеопазването" от неговото създаване до 10.06.2021 г., датата, на която е заличен във връзка с назначаването му за служебен министър, като след освобождаването му от правителството отново влиза в управителния съвет. Магистратите подчертават, че е налице трайна връзка между посочените субекти.

Стойо Кацаров е осъден да плати глоба от 5 000 лв. Той трябва да възстанови дневното си възнаграждение за деня, в който е бил в конфликт на интереси, подписвайки проекта на Наредба и да заплати разноските по делото.

ГЕРБ атакуват Стойчо Кацаров пред КПКОНПИ и Спецпрокуратурата

ГЕРБ атакуват Стойчо Кацаров пред КПКОНПИ и Спецпрокуратурата

Сигнал за три договора с болници и извършени плащания към тях

Коментар направи и самият Стойчо Кацаров. По думите му той е бил глобен не за това, че е извършил нещо, а за това, че е участвал в обсъждане. Според него му е наложена глоба за въображаем конфликт, в който дори и теоретично няма интерес.

Кацаров посочи, че ВАС не може да се гордее с това решение. Обратното би означавало, че няма никаква надежда за справедливост и върховенство на закона, поясни той.

Според него глобата е част от цената, която плаща, след като дръзнал да се противопостави на могъщите задкулисни интереси и схеми за кражба на държавни средства.