Неизвестни крадци задигнаха портрети на Христо Ботев и Васил Левски от етнографската сбирка в читалището в старозагорското село Оряховица, съобщи bTV.

Откраднатите портрети са само част от предметите, които са изчезнали. Липсват още скъп телевизор, който читалището все още изплаща, уредба с тонколони и микрофон, както и народни носии - оригинални сукмани и потури, везани ризи и други битови предмети.

Предполага се, че кражбата е извършена в периода между 29 март и 5 април. Заради коронавируса вратите на читалището са затворени и затова за деянието станало известно чак в неделя, когато библиотекарката дошла да полее цветята.

Част от откраднатите предмети са дарения.

Крадците така и не стигнали до другата зала, посветена на епохата на социализма, в която са били изложени портрети на Карл Маркс, Тодор Живков и Йосиф Сталин, бюст на Георги Димитров и оригинални костюми на пионери и чавдарчета от онези години.

За да влязат, крадците разбили прозорец, закрит с шперплат. Сградата не се охранява, имуществото в нея не е застраховано.

Оказва се, че това не е първо посегателство над богатата етнографска сбирка на читалището. Преди 4 години по поръчка на италиански бизнесмен с бизнес в България двама братя от селото откраднали 7 ямурлука, 3 броя потури, 17 престилки от народни носии и везани мъжки ризи и женски блузи, дори и стар военен телефон с ръчка и резбован герб на Народна република България.

По време на съдебното дело тогава станало ясно, че братята Сашо и Йордан П. са работили по поръчка на италианския гражданин Давиде Маццетти, на 41 г., който се надявал да продаде откраднатото. Той беше е 2 г. лишаване от свобода условно, след като успява да напусне страната. Крадците от Оряховица се споразумяли с прокуратурата за по-леки присъди и вече се се върнали от затвора.

Разследващите тепърва трябва да установяват дали и новата кражба е тяхно дело. Проверка в близкото до Стара Загора село Калитиново, където преди 4 години живеел италианецът, показал, че той не се е връщал на стария си адрес.