Софийският районен съд даде ход на делото срещу плевенския бизнесмен Красимир Георгиев - Красьо Черния, който е подсъдим за  лъжесвидетелстване, съобщава БиТиВи.

Според обвинението Георгиев е излъгал прокуратурата, че не се познава с магистрати. Телефонни разпечатки обаче показват, че е говорил с множество съдии и прокурори. Георгиев е разследван и за укриване на доходи и търговия с влияние.

Показания пред съда дадоха прокурорът Първолета Никова, разпитвала подсъдимия по време на разследването, както и още двама прокурори, познати на Георгиев. Никова заяви, че Георгиев е отрекъл пред нея да познава каквито и да е юристи, тъй като той никога не му се е налагало да ползва услугите им.

Двамата прокурори - Петър Мидов и Петър Василев казаха, че са се запознали с плевенския бизнесмен в заведение миналата година в компанията и на други магистрати. Те са от Хасково и Стара Загора, но са били в София във връзка с предстоящото заседание на Висшия съдебен съвет за избор на ръководители на окръжните прокуратури из страната.

И двамата отрекоха Георгиев да им е предлагал професионална помощ. Според Петър Василев, когато се запознали, Георгиев не е бил наясно, че той е магистрат. Прокурорът заяви, че е разменил телефонния си номер с подсъдимия, защото, когато се запознал с него, той му изглеждал интелигентен мъж и искал да си контактуват.

Петър Мидов заяви, чe не е разбрал името на Красимир Георгиев при срещата им в заведението и тогава не е контактувал с него. Няколко дни по-късно те се срещнали, по думите на магистрата, случайно пред хотел в столицата. Тогава Георгиев попитал Мидов дали го помни от предишната им среща и му споделил, че другият кандидат за ръководител на Окръжната прокуратура в Хасково усилено разпространява негативни слухове за Мидов.

След това си разменихме телефонните номера, защото Георгиев искаше да посети Хасково, тъй като бил почитател на фолк музиката, каза свидетелят.

Показания даде и съдията от Шумен Тодор Тодоров, който единствен каза, че е бил лобиран от Георгиев. Двамата се запознали миналата година чрез журналист от града, приятел на Тодоров. Журналистът свързал съдията с Георгиев чрез свой познат, а по-късно се срещнал с подсъдимия в кафене до Съдебната палата. Тогава Тодор Тодоров бил в София, за да кандидатства пред ВСС за ръководител на Районния съд в Шумен. На срещата магистратът казал на Георгиев какво работи, а плевенският бизнесмен му обяснил, че има 15 гласа в съвета, които могат да помогнат за кандидатурата му.

Подсъдимият каза пред журналисти, че има няколко приятели, които впоследствие се оказали магистрати. Той заяви, че те са интелигентни хора и ще продължи да контактува с тях поради тази причина, както правел и с други хора с различни професии.

Красимир Георгиев добави, че много неща не са му станали ясни днес и отрече да е човекът, който разпределя позициите на магистратите в страната.

Следващото дело е насрочено за 7 декември.