Категорично не трябва да се допуска представителите на обществеността да търсят следи и предмети, защото по-късно те не биха имали сила на веществено доказателство.
Това заяви пред БНР професор Йонко Кунчев, преподавал по "Криминалистика" във Варненския свободен университет.

Има задържан за убийството на Виктория Маринова
Обновена

Има задържан за убийството на Виктория Маринова

По неофициална информация той румънски гражданин

Повод за неговото изказване е обявеното от някои русенци за тази вечер издирване на веществени доказателства в близост до мястото, където е открито тялото на убитата журналистка Виктория Маринова.

"Чух, че са открити биологични следи от извършителя, което е много, но възможностите за събиране на информация за извършителя са много по-широки и те далеч не се свеждат само до биологичните следи", каза Кунчев.

"В криминалистиката има принцип, че поведението е отражение на личността. Когато знаем какво, как и защо е извършено, това е една много директна насока за разкриването на извършителя", каза той и обясни, че съществуват и нетрадиционни методи за събиране на следи.

Протестни шествия и бдения в памет на убитата журналистка Виктория Маринова
Обновена

Протестни шествия и бдения в памет на убитата журналистка Виктория Маринова

Десетки излязоха в Русе, Видин Стара Загора, Плевен и София

По думите му гражданите, биха могли да помогнат по друг начин. Хората, които посещават често мястото на убийството, ако са виждали съмнителни лица, с тяхна помощ може да се изготви словесен портрет или компютърен портрет, заяви Кунчев.

Преподавателят заяви, че се надява "да се направи всичко възможно" в рамките на разследването, защото често неразкриването на случаи се дължи на липса на професионализъм.

Припомняме, на 7 октомври стана ясно, че административният директор и водещ на едно от предаванията на русенската телевизия TVN е убита докато прави крос край Дунава. Регионалната телевизия се излъчва от още няколко съседни региона.

Преди ден след като вътрешният министър Младен Маринов обяви, че на място са изпратени най-добрите разследващи, журналисти откриха и сигнализираха криминалистите за разкъсана тениска.