Време за скатаване вече няма. Надявам се най-сетне да го разберат. В студиото на Нова телевизия служебният правосъден министър не посочи кои точно трябва да го разберат, но явно се обърна към всички политици и най-вече към тези, които предстои да влязат в Народното събрание. Той потвърди, че и в следващия парламент ще внесе съответното законодателство за реформа в съдебната система и се надява от ГЕРБ да спазят думата си.

Крум Зарков коментира последния списък със санкционирани по глобалния закон Магнитски, като втори тур, който ако не бъде взет под внимание сега, последващи санкции със сигурност ще има.

Министърът подчерта обаче, че проблемът е предимно и преди всичко за България. Санкциите, въведени от САЩ и Великобритания, всъщност са защитни механизми на съответните държави, които действат спрямо хора, за които смятат, че могат да им навредят, а собствените им държави не правят нищо. "Хората защитават собствените си интереси, собствените си правосъдни системи, финансови системи и сигурност. Проблемът е наш", обясни Крум Зарков.

"Нямаше нужда да ходя до щатите, за да разбера, че сме в съюзи, в които силата на държавите се мерят по най-слабото им звено. По отношение на върховенството на закона ние сме идентифицирани като такива. И това не е само от страна на САЩ, но и от ЕС", допълни Крум Зарков. Днес у нас пристига посланик Джим О"Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ. Двамата ще проведат среща.

Така че Крум Зарков пита: "Има ли в България достатъчно авторитетна институция, която да излезе и да каже, че разследва и ще изнесе публично и категорично изводите си?" Според министъра има достатъчно факти и доказателства дори и в изявлението, което съпровожда самите санкции, но "нямаме хора в съдебната система, съда и прокуратурата, които да отсекат - вярно ли е или не е".

Нещо ми подсказва, че нещата не могат да останат така. Стигнали сме до преломен момент.

Като "нон сенс" определи думите на шефа на НСлС Борислав Сарафов, който разчете подкрепа от страна на САЩ на действията и мерките на прокуратурата. Според Зарков ако беше нормално взаимодействието, нямаше да има и санкции Магнитски. А пък за разпита на Васил Божков дистанционно - според министъра такъв може да бъде направен, дори и Божков да се намира в Дубай. "Много по-лесно се обяснява какво не може да се направи, но не и какво може да се прави. Колко години виси това в публичното пространство - 2 или 3 години?"

Зарков бе категоричен, че Радев не прекрачва конституционните правомощия в нито един случай" и "няма основание за импийчмънт на президента. Това е един от елементите на предизборната кампанията, в случая избран от ДБ". Решението за предоставяне на военна помощ на Украйна е взето от Народното събрание и се изпълнява.