Остава само законопроектите по Плана за възстановяване да бъдат приети. Настоящата политическа ситуация зависи от фактора "време", но повече от фактора "време" е важен факторът "воля". Факторът "воля" ще бъде наличен в това или следващото Народно събрание поради простата причина, че е наличен в публичното мнение на България. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред посланиците на САЩ, Италия, Германия и Франция у нас. Конференция на тема "Върховенството на закона и бизнес средата в България" бе организирана от Американската търговска камара в началото на годината, но и в края на мандата на Н.Пр. Херо Мустафа, чийто мандат изтече.

Крум Зарков още отсега заяви, че след като се приемат законите, предстои и друго предизвикателство - да се прилагат самите закони бързо и качествено.

Той обясни, че не подлежи на доказване връзката между върховенството на закона и бизнес средата, между управлението чрез правила и привличането на инвестиции, между принципа, че никой не е над закона и развитието на държавата.

По думите му България има огромен напредък, но продължава да се бори, за да достигне стандартите за върховенство на закона. Всички законопроекти по отношение на Плана за възстановяване и върховенството на закона били изготвени в Министерство на правосъдието и задачата на Зарков била да продължи политиката на предшествениците си.

Нямаме право да губим времето на хората, като не решаваме определени въпроси, които висят и пред бизнеса, и пред инвеститорите, когато обмислят дали да инвестират бизнеса си в конкретна държава, отбеляза Зарков. Най-сигурната гаранция, че реформите ще се случат, българското обществено мнение да настоява за тях, посочи правосъдният министър.