Има основание да очакваме, че в рамките на близките две седмици или най-много месец ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването.

Това заяви д-р Теодора Вълчева, председател на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа", цитирана от health.bg.

„За първи път за последните 15 години има просрочване на датата за сключване на нов колективен договор и той не е подписан след изтичането на стария. Отлагането вероятно в някаква степен се дължи на смяната на министъра, но ако до месец няма нов договор, ще предприемем протестни действия." - коментира д-р Вълчева.

Тя допълни, че едномесечният срок е максималният толеранс, който може да бъде даден на новоизбрания министър на здравеопазването д-р Евгений Желев.   

 „Масово се обаждат колегите и казват, че имат готовност за протести, ако има по-голямо забавяне на договора. Хората решават, не можем да спускаме решения отгоре." - поясни д-р Вълчева.

Тя припомни, че от федерацията е изпратено отворено писмо до проф. Гайдарски, в което се заявява, че с неспазването на сроковете за колективния трудов договор се нарушават клаузи от европейското законодателство.