Мобилен екип на Митница "Лом" предотврати незаконен износ на голямо количество цигари за търговски цели към страни от Западна Европа.

На 15 ноември, сряда, около 23 часа товарен автомобил с българска регистрация е спрян за проверка на излизане от страната през ГКПП "Дунав мост 2". Шофьорът представил на митничарите документи за превоз на санитария от България за Великобритания. Превозното средство е отклонено към митническия терминал.

Митничарите извършили проверка с помощта на митническото куче Джейк, обучено за откриване на тютюневи изделия. Четириногият митничар сигнализирал за укрит товар, поради което камионът е насочен за рентгенов контрол. Скенерът регистрирал цигарените кутии в палетизираната санитарна керамика.

Задържани са общо 12 630 кутии с валиден български бандерол, укрити между палети с тоалетни чинии. Приблизителната стойност на цигарите е около 70 000 лв.

Цигарите, предмет на нарушение, са задържани. Започнато е административнонаказателно производство.

По- късно същия ден от микробус, в който пътували 8 български граждани в посока Западна Европа, са иззети други близо 5 000 кутии цигари. Случаят е идентичен. Тютюневите изделия са с български акцизен бандерол, но са в търговски количества, пренасяни без опростен придружителен документ. Намерени са в 7 сака, затрупани под останалия багаж. Цигарите са собственост на една от пътничките, срещу която е съставен акт.