Целта на закона за разследване и контрол на главния прокурор е овладяване на прокуратурата и преформатиране на политическия и икономическия живот. Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев.

Той посочи, че ще изпрати запитване за закона до Конституционния съд. Ако се приеме закона, ще последва лавина от доноси срещу главния прокурор. Ако това е цената за съставяне на редовно правителство, това е доста тъжно.

Да създадеш една процедура за четири човека не е съдебна реформа, категоричен бе Гешев. Това е извънредно законодателство.

Но дори и да се направи съдебна реформа, Иван Гешев е убеден, че няма да могат да овладеят прокуратурата, тъй като "им липсва компетентност". Като пример той даде, че дори студентите се смеят на "един правосъден министър", както и на предлаганото за съдебна реформа, добави той.

Обвинител номер едно направи и коментар по казуса с депутатския имунитет на Радостин Василев. През изминалия ден е постъпило искане от Софийска градска прокуратура за снемане на имунитета на Василев, което е разпределено на съответния отдел на ВКС. Ако преценя, че искането е основателно, ще изготвя искането до НС за провеждане на наказателно преследване, поясни Гешев.

В последните три години ме заплашват мутри, олигарси, журнаслисти. Радостин Василев трябва да се нареди на опашката, която е много дълга, допълни обвинител номер едно.

Думите на Василев, че прокуратурата е бухалка, Гешев определи като липса на усещане за държавност. Според обвинител номер едно Василев е тръгнал да решава личните си проблеми с атаки срещу институциите. Това ясно показва какво е нивото на хората, които трябва да водят държавата, категоричен бе главният прокурор.

По отношение на спряното дело на Кирил Петков срещу Бойко Борисов, Гешев посочи, че няма как да поиска имунитета на Борисов, тъй като делото е от частен характер и прокуратурата не участва в него.

Също така Гешев заяви, че е изготвена нова европейска заповед за арест спрямо Цветан Василев. Въз основа на нея банкерът е включен в шенгенската информационна система и е поискано обявяването му за международно издирване.