В пазарджишкия Окръжен съд продължава делото за убийството на сестрите Белнейски.

Аз съм изкупителна жертва, обвиненията срещу мен са скалъпени, каза в изявление обвиняемият Лазар Колев. Той призна, че познава добре основния свидетел Владо Ширковеца, който му е съкилийник в националния следствен арест. Колев обаче изтъкна, че никога не е споделял пред него, че убил двете момичета, съобщи БНР.

По думите на Лазар той е бил „натопен" от заместник-главния прокурор Камен Ситнилски и следователя по делото Веселен Мартински.

Днес беше разпитана и майката на обвиняемия Марияна Тодорова. Тя беше категорична, че никога не е осигурявала алиби за Лазар.

Синът ми не може да извърши това сам. Той не е толкова стабилен, за да не си признае три години, посочи още тя.

Според нея ДНК материалът от обвиняемия е взет при побой в затвора. По думите на Тодорова това е станало месец преди ексхумацията на момичетата. Няма откъде другаде, на тях им е трябвал материал, заяви Мариана Тодорова.

Минути преди второто заседание по делото родителите на Росица и Христина поискаха справедлива доживотна присъда без право на обжалване за убиеца на техните деца. Те изразиха надежда съвестта на Лазар Колев да проговори до края на процеса и самият той да каже кой е неговият съучастник, допълва Дарик.

Делото продължава с разпити на съученици и приятели на убитите момичета.

Припомняме, вчера, след 5-годишно разследване, при огромен медиен интерес, пазарджишкият Окръжен съд започна първото си заседание по делото за смъртта на Росица и Христина Белнейски.

Лазар Колев е обвинен в това, че на 28 февруари 2006 година в местността "Грамадите" край Брацигово е убил по особено жесток и мъчителен начин Росица и Христина Белнейски. Убийството е извършено с цел да се прикрие друго престъпление - изнасилване. За престъпленията, за които е обвинен Колев, се предвижда наказание не по малко от 15 години лишаване от свобода.

По делото са разпитани над 7 000 души. В съдебна зала, като свидетели, са призовани и майката на Росица и Христина, Фани Белнейска, вуйчото на Лазар Колев, бизнесменът Паун Лазаров, както и Владо Иширковеца, съкилийника на Колев в Националното следствие, пред който Лазар е споделил истината за случилото се.

На този етап категорично е установено, че има втори човек, участник в престъплението, а разследващите имат насоки кой е той.