Лекар от Многопрофилната болница в Добрич е бил задържан при акция на ГДБОП. Артур Полшиков, който е руски гражданин, е арестуван по подозрения за притежание на порнография, след като е бил засечен да разпространява порнографски материали по време на нощно дежурство.

От прокуратурата уточняват, че по случая е работил отдел"Киберпрестъпност" в ГД БОП, които са засекли IP-адрес, от който се теглят и разпространяват файлове, представляващи сексуална експлоатация на деца, някои от които на видима възраст под 14 години. IP-адресът се оказва на отделение в добричка болница. По работните графици в отделението, списък на лицата с достъп до Wi-Fi-мрежата на болничното отделение е установен като извършител д-р П.

Престъплението е извършвано в периода от 2 октомври 2019 до 29 февруари тази година чрез интернет, като лекарят използвал електронна система, чрез която разпространил порнографски материали с размер над 16 терабайта. При претърсване в дома му и в служебния му кабинет в добричката болница са иззети 3 лаптопа. На тях разследващите са установили 1,21 терабайта изтеглени порнографски материали и разпространени над 16 терабайта.

Лекарят, който е с двойно гражданство, е от девет години в България. Обвинен е за престъпление по член 159, ал. 4, във връзка с ал. 2 от НК, извършено като продължавано деяние.

Районната прокуратура в Добрич му е наложила забрана да напуска страната и му е наложила парична гаранция в размер на 1000 лева.

52-годишният Артур Полшиков е руски гражданин, завършил е медицина в Тверската медицинска академия в Руската федерация.

В Многопрофилната болница в Добрич е назначен на работа като специализант в Хирургичното отделение през 2016 година, пояснява директорът на здравното заведение д-р Светозар Байчев.

"Не мога да коментирам личния живот на лекарите, не ми е познат като такъв колегата, който работи при нас от 2016 г. Тук работи като специализант от 1 декември 2016 г. в хирургията и в Спешното отделение дава дежурства", допълва Байчев, цитиран от БНР.