Да се промени законодателството по отношение на изписването на оригинални и генерични лекарства, настояват както пациенти, претърпели трансплантации, така и медици. Те представиха позициите си в дискусия, проведена от омбудсмана Константин Пенчев в присъствието на представители на здравното министерство.

От Българското дружество по трансплантация са категорични, че нормативната база трябва да гарантира безопасността и ефикасността на генеричното заместване, ако се прилага. Изтъкнати професори и доценти от водещите болници у нас изказаха резервите си и несъгласието си със сегашната регулация на този процес.

Те предупредиха, че превключванията към различни генерични форми на едно и също лекарство са рискови за пациента и не бива да се допускат. Неконтролираното навлизане на генерични имуносупресори може да доведе до много по-лоши медицински резултати и до големи финансови разходи за здравната система, предупредиха още те.

Лекарите обясниха, че заместването на оригиналното лекарство с генерично крие много рискове и в крайна сметка излиза много по-скъпо. При ползване на генеричен продукт пациентите, претърпели трансплантация, могат да развият реакция на отхвърляне и тогава лечението излиза много по-скъпо, защото, за да се овладее тази реакция са необходими над 100 хиляди лева.

Доц. Крум Кацаров от ВМА предупреди, че преминаването към генерично лечение излиза по-скъпо и многократно настояваше представителите на здравното министерство да обяснят могат ли да избират и изписват на пациентите си оригиналните лекарства без финансови последици за тях.

Полученият отговор беше: „Не можем да коментираме."

Ако с преминаването към генерични продукти се спестят примерно 100 хиляди лева, то заради реакцията, която могат да предизвикат тези продуктите, болницата ще се „набута" 1 милион лева, посочиха медиците и допълниха: Излиза, че според нормативната база на пациента му се налага да плаща и е без право на избор, а лекарят - също без право на избор.

От лекарското съсловие изразиха безпокойство, че определянето на лекарствата в позитивния списък се прави от администратори и припомниха, че преди десетина години за всяко пускане на лекарство на пазара са се провеждали консултации с експерти и са се правили най-подробни рецензии за съответното лекарство.

Да се въведат адекватни критерии за компетентност на членовете на Комисията по позитивния лекарствен списък и външните експерти, настояват още медиците и държат да отпадне текст от Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукт, условията правилата и критериите за включване промени и/или изключване на лекарствени продукти от позитивния лекарствен списък и условията и реда за работа на комисията по цени и реимбурсиране  - „За всяко постъпило заявление се изготвя юридическа, медицинска и икономическа оценка от експерти от Дирекция в специализираната администрация на Министерство на здравеопазването."

Омбудсманът Константин Пенчев отбеляза, че ако Агенцията по лекарствата няма специалисти и не се правят консултации с най-добрите специалисти, това е опасност за всички и много сериозен проблем.

В дискусията участва пациент, на когото е направена сърдечна трансплантация в САЩ и който 4 години не е имал реакция на отхвърляне, но се е случило така, че е изпитал на свой гръб много сериозно разликата между генеричното и оригиналното лекарство. Според лекувалите го лекари в САЩ той трябвало да ползва само оригиналния продукт.

Друг пациент, който е с трансплантиран черен дроб, обясни, че ако оригиналните лекарства бъдат заменени с генерични, ще се наложи пациентите да плащат непосилни суми, за да продължат да приемат оригиналните медикаменти. А процентът да развият реакция на отхвърляне е твърде висок, тъй като няма клинични изследвания на генеричните имуносупресори върху трансплантирани пациенти.

Скъпото лечение за възстановяване от реакция на отхвърляне ще бъде прехвърляно върху болниците, а след това идват въпросите защо здравните заведения имат толкова големи задължения, посочиха лекарите.

Според Българското дружество по трансплантация трябва да се въведат адекватни регулаторни промени и да се вземат управленски решения, които да са съобразени с европейските правила и изисквания.

По време на дискусията трансплантирани пациенти изразиха недоумение защо нормотворците противопоставят лекари и пациенти, ако някой отхвърли бъбрек, ще обвинят специалиста, който му го е трансплантирал, че е некадърен. А проблемът може да е в подмяната на оригиналното лекарство с генерично, изтъкнаха пациентите.

По думите на Теодора Захариева, вместо да се гради доверието в лекарите, то в България нормативно се съсипва. Според нея въпрос на воля е от страна на здравното министерство да се промени законодателството. ГЕРБ има мнозинство в палаталната и промяната може да стане за 3 седмици, подчерта тя.