Министърът на здравеопазването Евгений Желев се срещна с представители на лекарски колегии от цялата страна.

Лекарските колегии се обявиха категорично против решението на УС на БЛС да заобиколи Закона за съсловните организации като свиква не отчетно-изборен събор, а извънреден съборс дневен ред обсъждане на Националния рамков договор (НРД).

Те настояха министърът на здравеопазването, в съответствие с правомощията си по новоприетите текстове на закона, да свика отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз, който да избере нови легитимни ръководни органи.

От своя страна министърът увери, че ще изпълни задълженията си според закона.

„Има закон, който ясно казва кога министърът, без значение кой е той, и при какви условия свиква събор и аз съм готов да изпълня закона. Още повече, че това трябва да се случи, за да има едно легитимно избрано ръководство на Лекарския съюз.

Той призова лекарските колегии да се включат активно в изработването на Национален рамков договор и изрази готовност за съвместна работа с цел подобряване на имиджа на съсловието в обществото.

На срещата с министъра отново бе потъврдено, че на свикания извънреден събор на БЛС, няма да присъстват 24 от общо 28 лекарски колегии.
До вчера те бяха 23, а днес към бойкота се е присъединила и колегията от Разград.

Припомняме, съборът е свикан от настоящото ръководство на лекарския съюз в лицето на председателя Андрей Кехайов, чийто мандат изтече през април месец.

Липсата на легитимно ръководство и проведен събор бе аргумент на ръководството на Здравната каса да бойкотира преговорите и да няма подписан и до този момент Национален рамков договор.

От своя страна, представители на ръководството на лекарския съюз заявяваха, че поправките в закона за съсловните организации са направени единствено и само, за да може да се смени насилствено настоящото ръководство и че това е драстична намеса от страна на държавата, която цели да се прикрият финансови нередности в Здравната каса.

„Всякакви съмнения, че ще има намеса на изпълнителната власт в работата на съсловната организация са неоснователни, защото единственото задължение на министъра е да свика събора. Организацията на събора, изпълнението и гласуването си остават на съсловната организация", каза председателят на Столичната колегия на лекарския съюз д-р Методи Маджаров днес на срещата си с министър Желев.