Великотърновската окръжна прокуратура прекрати досъдебното производство срещу горнооряховските лекари по делото, добило гражданственост като „бебето във фризера".

Мотивът на държавното обвинение - поради липса на престъпление.

Припомняме, случаят стана известен със скандалното четене от трибуната на парламента на срс-записи на разговори на лекарите от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.
Тогава Цветанов разясни, че разговорите са водени часове след "престъплението".

Лекарите д-р Димитър Сотиров, д-р Стефан Лазаров и д-р Катя Гецова бяха задържани и обвинени в причиняване на смърт на новородено момченце поради немарливо изпълнение на служебните задължения.

Според обвинението на 1 юли 2009 г. в Горна Оряховица при упражняване на медицинската си професия тримата медици са нарушили разпоредби от Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на акушеро-гинекологичното отделение в Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица и правилата на добрата медицинска практика.
В обвинението също се казваше, че докторите не са осигурили адекватен диагностично лечебен процес на родилка и не превели своевременно нея и новороденото й дете в отделение от по-високо ниво и с това причинили смъртта на новороденото.

Действията на Цветанов предизвикаха остра реакция у депутати, неправителствени организации, здравни институции, затова, че министърът е изнесъл скандалните разговори и без да има достатъчно доказателства, е обявил лекарите за виновни.

Търновските магистрати си направиха отвод по делото и то бе прехвърлено в Габровския окръжен съд. През юли миналата година габровските магистрати оправдаха тримата лекари.

Свидетелските показания, информацията, придобита със СРС от друго досъдебно производство и заключенията на първоначалната съдебно-медицинска експертиза и допълнителната деветорна съдебно-медицинска експертиза водят до извод, че плодът на свидетелката Б.Т. след израждането му е бил в състояние на висока мозъчна смърт, но е проявявал жизнеподобни признаци.
Лекарите погрешно са възприели плода като живороден, без да преценят, че се касае за имитация на жизнена дейност, се казва в съобщението на прокуратурата.

Последващите действия (записването на процеса като аборт, а не като раждане; неизпращането на трупа на бебето за аутопсия) на лицата от медицинския персонал на МБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕООД Горна Оряховица не осъществяват от обективна страна престъпление, защото не е съществувал годен предмет, тъй като не се касае за живороден човешки организъм, заключават още прокурорите.