Българският лекарски съюз скъса подписаното споразумение с правителството. Лекарите си тръгнаха гневни от заседанието на Тристранния съвет за национално сътрудничество заедно с лидера на КТ Подкрепа Константин Тренчев.

По-рано председателят на БЛС Цветан Райчинов поиска оставката на финансовия министър Симеон Дянков. Причината е, че финансист номер едно не е изпълнявал споразумението с Български лекарски съюз.

Последно:
Лекарите излизат на протест. Не искат съдействие от премиера.

Припомняме, на 6 септември българският лекарски съюз (БЛС) и правителството подписаха споразумение за финансирането и реформирането на здравния сектор. След него лекарите обявиха, че отменят протестите си.

Пред медиите Райчинов обясни, че ако БЛС не били подписали споразумението с кабинета и лекарите са излезли на протест, правителство е щяло да ги обвини, че преследват лични и политически цели. Целта на споразумението била една единствена - да се спрат протестите, посочи Райчинов. По думите му никой от правителството не е имал намерение да го изпълнява.

Той заяви, че категорично ще има протести на лекарите.

Председателят на БЛС допълни, че задълженията към болниците няма да бъдат изплатени до края на годината.

Основният проблем в преговорите се е оказала идеята на правителството за трансфер на средства от бюджета на НЗОК към бюджета на министерство на здравеопазването.Според председателя на БЛС Цветан Райчинов предложеният проектобюджет на Здравната каса няма нищо общо с подписаното споразумение с премиера преди две седмици.

(Тъй като естеството на проблема не би могло да се представи накратко, ви предлагаме обяснението на проблема в блока вдясно).

Малко след като стана ясно, че председателят на БЛС е скъсал споразумението с кабинета, здравният министър Стефан Константинов коментира, че договорката е била подписана прибързано.

Стана ясно, че от БЛС няма да искат съдействие от премиера. Райчинов добави, че всички участници в Тристранката, с изключение на представителите на кабинета, са аплодирали скъсването на споразумението. Утре в 13.30ч. двата стачни кометата на - на КНСБ и КТ Подкрепа ще решат кога и какви протести ще се проведат.

С пълния текст на споразумението може да се запознаете тук.

Днес се разбра и че националната пациентска организация е против отнемането на 1,5 милиарда лева за здраве.

От там разпространиха писмо до медиите преди заседанието на тристранката. То ще бъде внесено до премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Стефан Константинов.

Писмото  е във връзка с бюджета на НЗОК и подписаното споразумение между правителството и БЛС.

Пациентите са против бюджетът на касата да отиде в републиканския бюджет. Затова те искат незабавно коригиране на споразумението. Мотивът на организацията е, че някои от ангажиментите в споразумението не са съгласувани с пациентските организации.

Малко преди началото на днешното заседание на тристранката пък стана ясно, че Надзорният съвет на НОИ е отхвърлил с 11 на 9 гласа проекта за бюджет 2011.

Българската търговско-промишлена палата не е доволна от хода на преговорите в Тристранката. Това заяви председателят й Цветан Симеонов. Днес на заседанието той е представил изследване сред членската маса на палатата, което показва, 77% неодобрение за увеличение на вноската за пенсия с 1,8%.

50 на 50 се разделяли мненията сред членовете на палатата за поетапното увеличение на осигурителния стаж за пенсиониране с по 4 месеца на година. Симеонов е недоволен, че въпросът за неравномерно разпределяне на осигурителната тежест между работници и работодатели изобщо не се е обсъждан.

Припомняме, след извънредната среща, свикана в неделя, стана ясно, че социалните партньори не могат да решат как да изплащат паритеот професионалните пенсионни фондове. Няма яснота и как могат да се изплащат пенсиите за категорийните работници.  Единственото, за което партньорите успяха да се споразумеят е увеличаването на пенсионната вноска с 1,8%.