Лекарите и специалистите по здравни грижи остават в готовност за протестни действия, стана ясно на днешната пресконференция на Българския лекарски съюз.

На нея бяха обявени решенията на Националния и Управителния съвети на
Съюза, взети на заседанията вчера.

Лекарите са готови и за ефективни действия с прекъсване на работата, ако премиерът не приеме среща с тях и не бъде отменен законопроектът за съсловните асоциации.

Сред мотивите за крайната мярка са липсата на загриженост от страна на правителството за преодоляване на кризата в българското здравеопазване, плановете на част от управляващите да унищожат съсловните организации на лекарите и зъболекарите, както и неизпълнението на справедливите им искания.

Лекарите призоваха за възстановяване на договорното начало в здравеопазването и настояха да бъдат отменени, изготвените промени в закона за съсловните асоциации, които допускат доброволно членство.

Този проектозакон е политически натиск върху съсловните организации, каза председателя на БЛС и прогнозира задълбочаване на кризата в здравеопазването.

Още следващата седмица председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов ще докладва пред Постоянния комитет на лекарите в Европа за кризата в българското здравеопазване и за посегателствата срещу съсловната организация.

Д-р Кехайов уточни, че във всички държави от ЕС членството в съсловната организация на лекарите е задължително и цитира Решението на Конституционния съд (№29 от 11 ноември 1998 г., ДВ, бр. 135 от 1998 г.), което оборва поправката „Миков".

Според посочен от него цифри над 80% от лечебните заведения през миналата година са намалили с 20% възнагражденията за лекари и сестри.

Скоро българското здравеопазване ще бъде лишено от квалифицираните кадри, които ще се реализират в Европа, предупреди и председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова. И в момента професорите у нас са над 65-годишни посочи още тя. 

Здравните показатели на нацията са критично влошени, но от две години никой не изнася тези факти, каза зам.-председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов и призова журналистите да поискат фактите за кризата.

По неговите думи възстановяването на договорното начало трябва да е първата стъпка към постигане на стабилност в системата. Той беше категоричен, че истината за състоянието на здравеопазването не е удобна тема за политиците и затова те водят война срещу лекарите, зъболекарите и професионалистите по здравни грижи.

Националният съвет на БЛС реши още утре да бъде сезирана Върховната административна прокуратура за Решението на УС на НЗОК от 2 февруари 2007, което (в противоречие с действащото законодателство) регламентира условия и ред за подписване на индивидуалните договори и неизгодните параметри по тях.

Спазвайки директивите на ЕС, Националният съвет гласува единодушно БЛС да поеме ангажимента да издава Удостоверения на своите членове, които да им послужат пред съответните органи в другите държави-членки на ЕС при започване на работа.