Протестните действия на личните лекари продължават и днес, съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Ефективни протестни действия ще има в Пловдив, Варна, Плевен, Добрич, Перник, Ловеч, Смолян, Видин и Търговище.

Тъй като протестите са поетапни, в някои области те ще бъдат прекратени. В София днес няма да има протести, но навсякъде общопрактикуващите лекари остават в стачна готовност, ако не се изпълнят дадените обещания и не бъдат съобразени исканията им.

Шуменските семейни лекари прекратиха протестните си действия, съобщи за радио Шумен Милен Чолако, председател на местната структура на Асоциацията на личните лекари. Решението е било взето на спешно заседание на Управителния съвет на организацията рано тази сутрин.

Увеличаване на здравната вноска с 2% и отблокиране на 350 милиона лева, които да бъдат предоставени на НЗОК. Такова предложение се очаква да разгледа на днешното си заседание правителството. Промяната в стойността на здравната вноска може да стане с изменение в закона за бюджета на Здравната каса.

Включването на това предложение в дневния ред на правителството беше обявено от премиера Бойко Борисов в понеделник след среща с представители на лекарския и на зъболекарски съюз по повод забавеното заплащане на медицинската им дейност.

Идеята на правителството е чрез увеличаване на здравната вноска от 8 на 10% да се съберат обещаните 350 милиона лева и да се осигурят нови приходи за здравната система. Цялата вноска ще отива в бюджета на Здравната каса, а съотношението работник-работодател ще се запази 40 към 60%.