Кметът на Сапарева баня изпрати гневно писмо до медиите, в което съобщава за пренебрежително по думите му отношение, демонстрирано от евродепутати. Поводът е посещение на делегацията от Комисията по петиции на Европейския парламент в града във връзка с лифта „Рилски езера".

Преди няколко дни над 300 граждани от Сапарева баня се събраха пред началната станция на лифта, за да споделят личната си позиция по лъжливите твърдения на група „еко-активисти", внесли петиция, обяснява кметът Сашо Иванов.

Хората искаха да бъдат чути от евро-избранниците, пристигнали в България по клеветнически сигнали, най-малкото в качеството си на директно засегнати , а и като европейски данъкоплатци, продължава той. По думите му обаче те са останали дълбоко разочаровани от пренебрежителното отношение на групата депутати.

Особено оскърбително бе поведението на датската депутатка Маргарет Аукен. По нейно настояване евродепутатите, включително и българските, отказаха да видят лифтовото съоръжение под претекст, че има хора наоколо, въпреки, че множеството ги посрещна с ръкопляскане на фона на песента „Хубава си моя горо", изтъква Иванов.

По думите на кмета евродепутатите са отказали да получат и документите, специално преведени за тях на английски, и са поставили условие хората да се разотидат или те ще се приберат в хотела си. В крайна сметка делегацията се е прибрала в хотела си, без да даде никаква възможност на местната общественост да се изкаже.

Иванов е категоричен, че евродепутатите са отделили на еколозите достатъчно време ,за да изслушат, както той ги определя, клевети, лъжи и измислици, след което безцеремонно показали неуважението си към местните хора, към местната администрация и лично към него в качеството му на кмет.

От името на гражданите на Сапарева баня и общинската администрация Иванов опровергава клеветите на еколозите и допълва категорично, че лифтът „Рилски езера" е изряден, включително и документално.