През 2007 са разгледани около 99 000 дела, от които и са свършени около 75 000. Това заяви председателят на Софийски градски съд Светлин Михайлов на годишна пресконференция.

Той допълни, че новопостъпилите дела за миналата година са около 79 000.

Годишно с около 20 % се увеличават делата, които постъпват в софийския съд.
Съдия Михайлов посочи като един от проблемите липсата на кадрова обезпеченост. По думите му, добрата подготовка на съдиите от СГС им гарантира добра кадрова реализация. 40% от тях постъпват и във ВКС, ВАС, САС.

Това обаче води до липса на съдии за делата в СГС, поради командироването им в други съдилища.

Моята задача да направя графици за заместване се оказа доста трудна, заяви Михайлов.

318 дела годишно е приключил един съдия от СГС. В СГС се разглеждат около една трета от всички дела в страната.

Съдия Михайлов подчерта, че тези дела са работени в намален състав.

От обявените 130 съдии в СГС в момента реално са не повече от 100, тъй като има свободно бройки за младши и старши съдии, както и командировани в други съдилища.
През 2007 г. са разгледани 113 дела, свързани с корупция и други длъжностни престъпления. Поставени са 47 присъди, спрямо 70 лица. 38 са оправдателните присъди.

Това е показателно за увеличения брой за решените дела в наказателното отделение. 464 са присъдите за миналата година по наказателни дела по общ характер. На първо място са тези, свързани с грабежи, а на второ, тези, свързани с убийства.

Новият ГПК е лоша компилация от различни закони, идващи от различни държави, коментира Михайлов, като допълни, че като юрист не може да си обясни кому е било нужно създаването на ГПК, който връща практиката от преди 10 ноември.

Според него процесуалните закони трябва да бъдат кратки, ясни и с точна формулировка. Съдия даде пример с една абсурдна формулировка от новия ГПК, която поставя много въпросителни - „Съмнително събиране на доказателство".

Какво означава съмнително и кой ще го докаже, че е такова, попита той. Според него новият ГПК ще продължи тенденцията да се прехвърля отговорност и ще забави съдебните процедури.

По новия ГПК компетентни и опитни съдии от Окръжния съд ще започнат да гледат и молби за неплатени фактури на Мобилтел от 20 лв.

Ние ще похарчим повече пари за хартия, отколкото е искът, заяви той. В заключение Михайлов каза, че типично по български кодексът още не е влязъл в действие, а в МС се обсъждат изменения и допълнения към него.

Бързата работа, срам за майстора, коментира още съдията.