Спешната помощ у нас се нуждае не толкова от реформа, колкото от възстановяване на положението си отпреди 20 години. Това мнение изрази в сутрешния блок на Нова Телевизия директорът на ВМА генерал Стоян Тонев.

В днешния ден на здравния работник, той не пожела да говори подробно за проблемите в здравеопазването, посочвайки, че трябва да се акцентира на празника на всички, ангажирани в сектора. Все пак началникът на Военномедицинска академия набеляза основните затруднения пред спешната помощ у нас.

По думите му проблемите не опират само до заплащането, а и до организацията и липсата на кадрите.

В тази връзка Тонев заяви, че в България има градове, където спешната помощ разполага с много добра и качествена апаратура, но тя не се използва ефективно заради липсата на кадри.

Като основен проблем шефът на ВМА изтъкна този със специализациите. Според него това и е една от основните причини младите кадри да се ориентират към търсене на работа в чужбина. Генерал Тонев беше категоричен, че у нас трябва да има поне 300 специализации, а в момента те са едва 90. Той припомни, че цели четири години изобщо не е имало и отпуснати места за специализанти.

Шефът на ВМА допълни, че въпреки приетата наредба за заплащане на труда на специализантите, сумата, която се отпуска за това, е смешна.

Той коментира обаче, че основната причина, поради която младите кадри напускат България не е толкова заплащането, което биха получили в началото на кариерата си навън, а по-скоро възможността за развитие. Там те имат перспектива, отбеляза шефът на ВМА, уточнявайки, че никъде по света лекарите не получават тези фантастични заплати, които се тиражират в публичното пространство у нас.

Все пак ген. Тонев посочи, че проблемът със заплащането е сериозен, но поясни, че подобни затрудненията има в редица държавиКогато говорим пари за здравеопазването, няма страна по света, която да е доволна, каза той.