Над 5000 са пациентите с множествена склероза у нас, по неофициални данни. Регистър на болните в България няма. През миналата година има регистрирани 200 нови случая. От нас по линия на НЗОК се лекуват едва 1/3-та, съобщават от Асоциацията на хората с множествена склероза. На 28 май се отбелязва Световният ден на хората, страдащи от това заболяване. Средната възраст на хората с множествена склероза е 30 години.

Според европейската статистика повече от 50% от хората със заболяването напускат работа до 3 години след поставяне на диагнозата. Множествената склероза е болест на младите хора, за които всичко в живота предстои - образование, семейство, кариера.

Освен достъп до лечение, страдащите от болестта имат нужда от рехабилитация, психолог и прояви на разбиране от работодателите и обществото като цяло.

От нерводегенеритвните заболявания в момента са засегнати повече от 9 милиона европейци, като в повечето случаи, тези заболявания водят до увреждания или пълна инвалидизация. Очакванията са до 2050 г. този брой да се удвои или утрои.

Хората в ранен стадий на тези заболявания желаят да продължат да работят и да допринасят за обществото. Те имат право на лечение и рехабилитация.

През април месец 2014 г. Асоциацията на хората с множествена склероза, в рамките на проекта си за изграждане на рехабилитационен център за хора със заболяването, е дарила на МБАЛНП „Св. Наум", София апарат за репетитивна транскраниална магнитна стимулация на стойност 75 000 лева. Апаратът въздейства върху пациента чрез предаване на поредица от импулси, променящи възбудимостта на мозъчната кора и зоната на разпространение на възбуждане и потискане.

Освен на конкретното място на стимулация, ефектът обхваща и по-отдалечени места, свързани с невронни вериги. Методът се прилага и за лечение на болка и спастични парализи. Чрез него се подобрява състоянието на спастичност при хората с множествена склероза. Терапията намалява симптоматиката на заболяването.

Множествена склероза е хронично, често инвалидизиращо заболяване, което засяга около 2 млн. души по целия свят. Диагностицираните са предимно между 20 и 40-годишни. Причината за появата на болестта не е установена, но се смята, че това е автоимунно смущение - това означава, че собствената имунна система атакува здравите нервни клетки.

Симптомите са непредвидими, но като цяло включват умора, отслабване на зрението, слабост в крайниците, скованост, спазми в мускулите, замаяност, забавена реч и други. Все още не е открито лечение за заболяването в световен мащаб, прилаганата терапия е поддържаща.