Локализиран е пожарът, който избухна около 17:30 часа в сряда и бушува часове наред в южната индустриална зона на Бургас, съобщи БНТ.

Огънят е тръгнал от складова база, в която са се съхранявали отпадъци за рециклиране.

Няма пострадали. Огънят е пламнал след като служителите са си тръгнали. Сред огнеборците също няма ранени.

Нанесени са сериозни материални щети.

"Първата опасност беше за съседните имоти, защото това е индустриална зона, много гъсто застроена. Втората опасност е рискът от обгазяване на най-близкия жилищен квартал, близо 85 хиляди души живеят в него", заяви Димитър Николов, кмет на община Бургас.

"С преносим апарат ще извършим замерване по 28 показателя, ще мерим на няколко точки", каза Зинка Стойкова, директор на РИОСВ-Бургас.

Първите резултати са показали единствено завишени стойности на бензен, но само в епицентъра на огнената стихия и на този етап риск за населението няма.

"Направени са измервания по 26 показателя с мобилната станция на РИОСВ. Завишение беше регистрирано само по показател бензен и то в огнището на пожара. Всички останали стойности бяха в норма. Едновременно с измерванията, които бяха извършени в три точки тук и в най-близката жилищна зона - кв. "Меден рудник", следяхме и показанията на автоматичната станция.", каза Зинка Стойкова, директор на РИОСВ - Бургас.

Тя заяви пред БНТ, че вятърът по време на пожара е изкачил високо в атмосферата продуктите на горенето и не се очаква те да застрашат населението.

Мобилната лаборатория на РИОСВ остава на място докато не приключи гасенето на пожара.

Пожарът е локализиран преди да обхване съседни постройки на горящия склад.