Лясковският стрелец Петко Петков и майка му Стефанка завеждат дело срещу България в Евросъда в Страсбург. Жалбата им е подадена днес от пловдивската асоциация за европейска интеграция и права на човека, съобщава „24 часа". Шефът на асоциацията Михаил Екимджиев обясни, че при щурма на баретите са били нарушени членове на Европейска конвенция. Те се отнасят за правото на живот и забраната за нечовешко и унизително третиране на личността.

Адвокат Екимджиев коментира, че операцията на спецподразделенията на МВР е била „силовашка" и неадекватно подготвена. По думите му по тази причина е убит командос, а трима негови колеги са били ранени. Петков и майка му също са можели да загубят живота си. Михаил Екимджиев припомни, че данни за агресивното поведение от страна на 53-годишния мъж и притежаваното от него оръжие, чието разрешително е изтекло, е имало още през 2012 г. Полицията е планирала същата година акция срещу Петков, но заради съществуващ висок риск тя била отменена от тогавашния главсек Калин Георгиев.

Юристът недоумява защо след това в продължение на две години не е правено нищо. Той пита защо не са иззети пушките на Петков и не е извършен опит той да бъде неутрализиран и изведен от дома си по много по-щадящ и безопасен начин. Михаил Екимджиев е категоричен, че органите на реда са се задействали едва след сигнали на директора на местното училище и на деца, че Петков заплашва с оръжие. Той е атакуван от спецподразделения два дни след образуването на досъдебно производство срещу него, което е станало на 12 март. По време на акцията на 14 март окупиралият се в апартамента си стрелец уби 42-годишния командос Емил Шарков.

Адвокат Екимджиев е убеден, че баталната сцена в Лясковец е можело да бъде избегната. За това обаче компетентните органи е трябвало да изработят стратегия за обезвреждането му в дългия период преди екшъна.

Наскоро се разбра, че убиецът на баретата не страда от психично заболяване и може да носи наказателна отговорност. Разследването на инцидента върви към приключване.