Липса на достатъчно информация е била причината Висшия съдебен съвет да откаже да излъчи български представители, които да участват в Международната комисия за документиране и установяване на военни престъпления в Украйна. Това обясни за Нова телевизия представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Поканата за участие в разследването на военни престъпление в Украйна идва от Полша, получена е от полското посолство у нас и е до Министерство на правосъдието. От там е била препратена до ВСС.

ВСС отказа български магистрати да разследват в Украйна

ВСС отказа български магистрати да разследват в Украйна

То бе прието единодушно

От една страна, това е искане да се създаде международна комисия, но не става въпрос нито за Международния наказателен съд, нито за друга международна институция, посочи Магдалинчев. "Идеята е да се създаде Международна комисия, в която да бъдат включени различни представители - лекари, криминолози, прокурори, юристи, полицейски служители и други експерти. ВСС не може да изпрати лекари и разследващи органи. Това е работа на други органи", така обясни отказа Магдалинчев.

Няма и достатъчно информация какъв ще бъде статутът, какво ще прави тази комисия, нито под чие ръководството и на кого, както и какъв ще е актът, с който тя ще бъде приета, посочи говорителят на ВСС.

По думите му освен това в писмото от полското посолство има много неясноти и е нужно да се даде повече информация. Мнението на Магдалинчев е, че именно Министерство на правосъдието трябва да зададе повече въпроси и да изчисти неяснотите.