Въпреки напрегнатата 2010г. от СДВР регистрират добри показатели. Увеличен е процентът на разкриваемост на престъпленията, като през 2009г. той е бил 32,2%, а през миналата - 38,7%. Кражбите на територията на столицата са се намалили с 1460. Това съобщи директорът на СДВР Валентин Йорданов по време на пресконференция в столичната дирекция.

Броят на убийствата на територията на София е спаднал с 8%, като същевременно се увеличава процентът на разкриваемост при тези тежки престъпления. От СДВР регистрираха и повишаване на разкриваемостта на кражби на МПС.

По време на отчета за миналата година Йорданов посочи, през тази година са били откраднати с 600 превозни средства по-малко. Намалял е броят на регистрираните престъпления, които през 2009г. са били 33 698, а през 2010г. са 30 934. Двойно е увеличен броят на проведените спецоперации. За 2010г. те са над 4 000, проведени съвместно с други главни дирекции.

Увеличен е броят на застрахователните измами, които, обаче, се разследват по-трудно. Затова СДВР ще обособи специално звено, които да работи по този вид престъпления. Йорданов изтъкна още, че са разкрити 2 от 4 банкови обира през миналата година.

Градският прокурор Николай Кокинов, който също присъства на отчета, посочи, че за миналата година се е увеличил броят както на осъдителните присъди, така и на повдигнатите обвинителни актове. Той посочи, че с полицията са уточнили статистиката си и разкрито престъпление вече ще бъде това, за което има повдигнат обвинителен акт.

Благодарение на видеонаблюдението от СДВР са издирили 324 откраднати автомобили, 282 табели и са разкрили 299 пътнотранспортни произшествия. 19 241 са нарушенията на закона за движенията по пътищата през изминалата година, отбеляза Валентин Йорданов.