Председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова внесе сигнал до министъра на земеделието за масова сеч за добив на дървесина и нарязване на машини за скрап в конезавод "Кабиюк" край Шумен.

Тя алармира, че за скрап се нарязват и машини и двигатели за резервни части, а не само негодно старо желязо.

Конезаводът е създаден в края на 19 век и е 100% държавна собственост. Намира се в местност, обявена за историко-археологичен резерват, звено е и към селскостопанската академия.

Манолова посочва, че е получила сигнала от граждани, възмутени от случващото се.

"През последните няколко месеца това държавно предприятие буквално се съсипва, плячкосва се. Реже се безогледно, изнасят се по 6 камиона на ден широколистна и иглолистна дървесина. А инвентарът в конезавода се реже на скрап", заяви тя във Фейсбук.

От своя страна адвокат Полина Велчева, която е другият вносител на сигнала показа и снимков материал на изрязаната дървесина и разясни, че според сигнала в схемата е замесен и бизнесмен от Варна с прякор "Пурата", който е близък с хора от ръководството на предприятието.

Те уточняват, че става дума за предприятие 100% държавна собственост, което се простира на около 30 000 декара. Настояват да се провери законна ли е сечта, тъй като се изнасят по 6 камиона дървесина на ден.

"Според нас става дума за нарушение на публичния интерес, което се случва под благосклонния поглед на новото ръководство. Затова настояваме земеделският министър на направи незабавна проверка, за да може да бъде спряно унищожаването на едно ценно стопанство", заяви Манолова.

Тя допълни, че в целия североизток имало множество сигнали за злоупотреби с дърводобива.

По нейни думи представители на една от големите дърводобивни фирми са твърдели, че са давали рушвети, за да си осигурят територия за сеч. На местни фирми пък се налагало да ходят за дърва до другия край на България, защото не са допускани на мястото.