Министърът на вътрешните работи Младен Маринов отхвърли обвиненията, че полицията може да злоупотреби с получения безконтролен достъп до телефони и интернет връзки, във връзка със закона за извънредното положение, предаде БНТ.

Той увери, че достъпът е нужен само за случаи на нарушена карантина.

"Това се прилага само за локализиране, ако той се отклонил от карантина и естествено става по процедурата, която минава през съдия. Няма опасност да се злоупотреби с неприкосновеността на личността и свободното придвижване, убеден е той.

Това се отнася към лица, които с безотговорното си поведение застрашават останалите. Има образувани над 130 досъдебни производства срещу лица, които нарушават наложената им карантина. Наказанието не е малко - до 5 години лишаване от свобода и от 10 до 50 хиляди лева глоба", посочи Маринов.

Седем досъдебни производства за нарушена карантина във Варна

Седем досъдебни производства за нарушена карантина във Варна

Текат и четири проверки за престъпления по член 355, ал. 2 от НК

Той заяви още, че неслучайно мярката за въвеждане на КПП-та за затягане контрола върху разпространението на коронавируса е била приложена в събота и неделя. Новата декларация, разпространена днес от МВР, трябва да бъде предоставяна при преминаването през въпросните пунктове.

"Оказва се, че голяма част от населението не си е променило настоящия адрес. С оглед да не се предизвикат опашки за промяна на тези адреси, ние въведохме в тази декларация "местопребиваване", посочи той.

МВР пуска нова декларация за пътуване между градовете

МВР пуска нова декларация за пътуване между градовете

Попълнените декларации ще се събират от служителите на КПП

Декларацията се попълва собственоръчно.

Журналисти и адвокати могат да преминават със служебни карти. Работодателите трябва да дадат удостоверителен документ, че въпросният гражданин е на работа при тях.