Седем досъдебни производства за нарушена карантина, наложена заради коронавирус, са образувани в ОД на МВР - Варна. Текат и четири проверки за престъпления по член 355, ал. 2 от НК.

Служители са извършили общо 1075 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации.

Разследванията, започнати по време на обявеното извънредно положение заради коронавируса, са взети на специален отчет от Апелативната прокуратура във Варна.

На всички входове и изходи на Варна са разположени КПП, които контролират движението на хора, във връзка с последните разпореждания на Националния оперативен щаб, целящи ограничаване разпространението на COVID-19 на територията на страната.

Българите масово не спазват карантина, недоволна е прокуратурата
Обновена

Българите масово не спазват карантина, недоволна е прокуратурата

Много шофьори на тежкотоварни камиони се завръщат, разхождат се и отново поемат зад граница

ОДМВР - Варна припомня на гражданите, че в момента могат да пътуват само при неотложност на пътуването, наложена от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес.

Това се удостоверява с декларация, служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, медицински документ, документ за самоличност.

Българите масово не спазват наложената им задължителна карантина. Това обяви вчера прокуратурата, която е анализирала данните от последната седмица от петте апелативния района - София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив.

Най-често нарушенията се извършват от български граждани, на които след завръщането им от чужбина в страната, за срок от 14 дни е забранено да напускат домовете си.