Българите масово не спазват наложената им задължителна карантина. Това се посочва в прессъобщение на прокуратурата, която е анализирала данните от последната седмица от петте апелативния района - София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив.

Най-често нарушенията се извършват от български граждани, на които след завръщането им от чужбина в страната, за срок от 14 дни е забранено да напускат домовете си.

Като пример се посочва случай на жителка от бургаския квартал "Зорница", която след завръщането си от Италия в България, е отишла на гости на сестра си заедно с двете си деца с обяснение, че "не се били виждали от години".

В редакцията на news.bg се обади мъж, който твърди, че е личността, спомената в прессъобщението на прокуратурата. Той заяви, че е уведомил всички отговорни институции, вкл. МВнР, РЗИ и полиция, и че има пълното право да пътува на 20 март отново за Нидерландия, тъй като е с двойно гражданство и постоянното му местожителство е там. Вече си е в Амстердам и местните власти не са му правили никакви обструкции.

Друг пример - жител на гр. Исперих, завърнал от Холандия, не пребивава на посочения от него адрес, на който е поставен под карантина за срок от 14 дни. По телефона той обяснил, че се намира в свой имот до гр. Тетевен и възнамерява отново да пътува за Холандия. В тази връзка нарушителят е обявен за общонационално издирване.

Прокуратурата е образувала вече повече от 120 досъдебни производства по чл. 355 от НК за нарушаване на задължителната карантина.

Част от образуваните досъдебни производства са срещу шофьори на тежкотоварни камиони, които се завръщат в страната и отново поемат зад граница.

Прокуратурата е образувала досъдебни производства и по чл. 326 от НК за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога по време на извънредното положение във връзка с разпространението на COVID-19.