Двама маскирани са нападнали и пребили с метални пръти 58-годишен мъж, съобщават от пресцентъра на МВР. Инцидентът е станал тази сутрин малко след 7.00 часа в района на квартал „Бели брези”. Сигналът в полицията е постъпил към 7.20 часа.

Мъжът е бил нападнат, докато разхождал кучето си в района на квартала. На мястото бил изпратен полицейски екип, който заварил човека в безпомощно състояние.

Столичанинът е бил транспортиран в болница, където лекарите се борят за живота му.

Криминалисти от столичната полиция изясняват обстоятелствата, довели до нападението. Нападателите се издирват.

Междувременно, от УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД съобщиха, че пребитият е началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в болничното заведение – проф. Стефан Станчев.

Нападателите са нанесли множество удари на медика. Той е получил черепно-мозъчна травма, лицево-челюстна травма и травма на окото. Имало опасност да загуби зрението си. В момента екип от негови колеги от болницата го оперира.

Разпитани са близки на пребития професор. Това стана ясно от думите на заместник главния секретар на МВР Георги Арабаджиев пред журналисти в Министерския съвет. От техните показания органите на реда са придобили някакъв ориентир за извършителите. Имало индикации, че той и преди е бил нападан.

Самият лекар не е разпитан още, тъй като му предстои медицинска интервенция. Продължават оперативно-издирвателните мероприятия за тримата нападатели (бел. ред. по-рано от пресцентъра на МВР съобщиха за двама нападатели). Провежда се многоаспектно разследване, поясни Арабаджиев.

Според вътрешния министър Румяна Бъчварова срещу такъв род престъпления може да противодейства само система от мерки. Не може да има една универсална мярка, изтъкна силовият министър.

Бъчварова и Арабаджиев участваха в заседанието на съвета по превенция на конвенционалната престъпност към Министерския съвет

Пред БНР източници от полицията са уточнили, че целта на нападението на медика вероятно не е грабеж. Няколко са версиите, по които се работи. Униформените не изключват варианта побоят да е заради лично отмъщение.