"Действително има напрежение с болничните листове." Това заяви министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова на церемония по връчване на сертификати по програма ФАР.

Министър Масларова допълни, че не трябва да се хвърля вината изцяло върху НОИ, тъй като често проблем са неправилно попълнени болнични листове и неспазване на изискванията от страна на работодателите.

Министърът определи срокът от 3 дни за изплащане на болнични като „безкрайно кратък".

Преди два дни от НОИ оповестиха, че изплащането на 34 000 болнични листа през миналата година е забавено.

По време на церемонията в министерството тя връчи сертификати на фирмите изпълнители по програма ФАР.

Проектът „Преструктурирани на многопрофилни болници" се финансира от Европейската общност. Общата стойност на проекта възлиза на 4 милиона и 400 хиляди евро, от които милион и 100 хиляди са национално финансиране, заяви Масларова.

От министерството са сключени 12 договора на обща стойност 4 милиона 398 686 хиляди евро, което е 99.97% усвояемост на отпуснатите средства. Дейността на проекта включва ремонтни дейности в многопрофилните болници в Разград и Смолян, изпълнителните на които днес получиха сертификати.

Фирмите трябва да доставят оборудване за диагностика, да бъдат изградени два мобилни диагностични центъра в двете области, както и мобилен център за спешна медицинска помощ. Срокът за изпълнение за договорите е 8 месеца, като всички дейности трябва да приключат на 30 ноември 2008. Министър Масларова изрази надежда, че фирмите изпълнители ще успеят да се справят преди този краен срок.