Циганите, пребили до смърт 64-годишния Стоян Иванов в Правец остават в ареста. Това реши Софийският окръжен съд, който днес гледа мерките за неотклонение на двамата обвиняеми-18-годишният Йоко Георгиев и 15-годишния Мартин Трайков.

Припомняме, до фаталния петък се стига, след като младежите се закачали с група преминаващи жени. 64-годишният мъж проявил най-обикновено джентълменство и защитил дамите.

Според адвокатите на подсъдимите, Стоян е подгонил хлапетата и хванал Йоко. Точно в този момент останалите момчета дружно скачат и погват Стоян с множество ритници и юмруци в главата. Това довежда до тежка черепно-мозъчна травма, от която Стоян умира.

Държавното обвинение поиска най-тежката мярка "задържане под стража" за двамата обвиняеми. Прокурорът се мотивира с това, че престъплението се явява тежко умишлено, за което законодателят предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода. На второ място и за двете момчета доказателствата сочели, че са извършители на деянието и могат да се укрият, ако бъдат пуснати.

Според адвокатите на двамата обвиняеми, не може да се посочи кой точно е нанесъл фаталния удар върху главата на Стоян. Днес стана ясно, че в мелето е участвало и трето циганче - 12-годишно. Тъй като то е малолетно, не могат да му бъдат повдигнати обвинения.

Защитата на Мартин, адвокат Миглена Тошева, обясни, че разпитаните непълнолетни свидетели на случката не твърдят, че той е ударил смъртоносно жертвата. Освен това, той се върнал, за да пита пострадалия как се чувства. Това според юриста означава, че Мартин може да не е бил там, когато главата на Стоян отнася последния удар.

Адвокат Станиш Златков пък посочи, че по-лека мярка като "домашен арест" би била адекватна спрямо клиента му Йоко Георгиев.

"Искам на свобода", бе единственото, което сподели пред Темида Йоко, а Мартин допълни: "И аз искам на свобода". За сега обаче двете момчета остават в ареста, освен ако не обжалват решението на съда в тридневен срок. Ако това се случи, съдът предвиди  заседание на 17 март.