Условни присъди поиска прокурорът Николай Христов за двамата лекари Маджунов и Станчева по делото "Гери".
За първия обвинението пледира за три години условно и тригодишна забрана за упражняване на лекарската професия. Половин година условно с три години изпитателен срок пък е желаното наказание за Станчева.

Майката на починалото момиченце с видимо недоумение и потрес изслуша обвинителя, искащ оправдание и леки наказания за медиците. Нейният адвокат също определи пледоарията на прокурора като абсурдна.

По-рано, в началото на пледоарията си, прокурорът дори поиска оневиняване на двама от подсъдимите медици по делото за смъртта на 4-годишната Гергана Йорданова.

Прокурор и адвокат се скараха какви наказания да поискат по случая "Гери"

Още...

Делото влезе във финална фаза днес, като в пледоарията си прокурорът обяви, че събраните доказателства сочат разлика с някои моменти от обвинителния акт - за участието на Табаков и Рангачев в престъпна небрежност.
Моля да ги оправдаете изцяло
, те са изпълнили служебните си задължения, подкрепи ги обвинителят.

Припомняме, преди повече от 4 години детето издъхна на операционната маса при повторна хирургична интервенция след усложнения при операция на сливиците. Обвиняеми са четирима медици - Михаил Маджунов, Иглика Станчева, Юлиан Рангачев и Иван Табаков. Те отговарят пред Темида за причиняване на смърт по невнимание.

15 дни детето е поглъщало собствената си кръв и никой не е направил нищо, за да спре ужаса, изтъкна от своя страна адвокатът на семейството пред градските съдии. Детайлното му изложение на случая предизвика сълзи в съдебната зала.

Той обори обвинението за невинността на анестезиолога Табаков с това, че той е специализант и няма право да поставя упойка без надзора на лекар с придобита специализация, като именно това се е случило.

Стана ясно, че след 15 дни на мъки, повръщане на кръв и пристъпи след първата операция за вадене на сливиците, Гери е заведена в болницата в 16:30 ч., а е влязла в операционна чак в 21:06 ч. Почти 6 часа детето е било разигравано по кабинети, като два часа след постъпването в заведението е бил времевият диапазон, в който е могло да се изследва кръвта и момичето да бъде спасено.
Рангачев вижда детето за пръв път чак в 19:30 ч., когато вените на малката са били свити до такава степен, че кръв да не може да се вземе.

Остава обаче въпросът, че никой до последно не е понечил да провери каква е кръвната група за преливане. Как анестезиолог влиза за операция, без да знае групата на пациента и да понечи да я установи, запита адвокатът на пострадалото семейство и поиска максимални присъди за медиците от по пет години затвор.