Майки на деца с увреждания от Добрич настояват в отворено писмо до президента за спешно изпълнение на националната стратегия за равни възможности на хората с увреждания.

Те искат с промяна в закона държавните субсидии за партиите да се прехвърлят към Фонда за лечение на деца.

Майките предупреждават, че ще сезират Европейската комисия за правата на хората с увреждания.

В писмото си родителите настояват за точна статистика на децата с трайни и тежки увреждания и причините, довели до заболяванията.

С промяна в закона да се спрат държавните субсидии за партиите, а средствата да се насочат към Фонда за лечение на деца, оборудване на болниците с животоспасяваща и специализирана апаратура, изграждане на регионални центрове за обучение и рехабилитация на увредени деца, основаване на детска клиника за лечение със стволови клетки.

Част от приходите от увеличения акциз на цигарите да се инвестира в програми за подпомагане на семейства с увредени деца.

Специално внимание майките обръщат на скъпите лекарства, които обикновено се доставят от чужбина и по-скъпия от самото лекарство ДДС.

Майките настояват за разширяване на програмата „Личен асистент", облекчено кредитиране на семействата при покупка на жилище, а при покупка на автомобил да падне възрастовата граница на децата.

Майките на деца с увреждания ще сезират Европейската комисия с конкретни факти от българската практика.

Продължава подписката в знак на несъгласие с решението на НЗОК да бъдат премахнати от лекарствения списък медикаменти за лечение на епилепсия и за болни от астма деца от 1 до 4-годишна възраст.

В североизточна България подписката, организирана от Фондацията на родители на деца, болни от епилепсия, започна от Търговище.
Днес и утре тя ще продължи в Шумен.