„Новороденото възприема света първо с устните си чрез кърменето. Има разлика дали то ще се докосва до силиконовия биберон, или до майчината гръд. Колкото и малко да е кърмата, детето трябва често да бъде поставяно на гърдата на майка си. По този начин се стимулира произвеждането на определени хормони." - съветва Тамара Маринова, старша акушерка в  СБАЛАК „Майчин дом".

По думите й всяко хуманизирано мляко, което се предлага в аптечната мрежа, е добър заместител на майчината кърма, но си остава заместител.

Тя напомни, че кърменето е особено важно за развитието на детето и за контакта му с майката.

„Майчиното мляко е най-подходящата, най-пълноценната и най-лесноусвоима храна за кърмачето" - коментира Тамара Маринова пред health.bg.

„Младите жени, за мое удоволствие, започват все повече да се интерсуват по отношение на това какво носи кърменето както за детето, така и за самата нея" - посочи тя.

Ползите от кърменето са и за двете страни. Чрез него бебето най-лесно, най-бързо и в най-качествена форма приема нужните за неговото развитие вещества. Кърмата дава естествена имунна защита на детето. Белтъчините  в нея са в количество, което е най-лесно усвоимо от страна на бебето, без да го натоварва. Предимства има и за майката - по време на кърменето се отделя хормон, който подпомага свиването на матката и помага за бързото възстановяване след раждането.

Тамара Маринова поясни, че рязкото спиране на кърмата води до отклонение в структурата на гърдата, което предполага бъдещи усложнения.

„Количеството на злокачествените заболявания на млечната жлеза зависи от това, че ние  кратко кърмим, по начало малко бременеем, абортите са чести." - допълни Маринова.