Мъж загина вследствие на задимяване при пожар в сухи треви и растителност край вилна зона "Росенец". Той е бил 71-годишен и е обитатевал на една от постройките, съобщи за говорителят на Областна дирекция на МВР-Бургас Цветелина Рандева, цитирана от БНР.

Преди това пък отново се е разгорял и вчерашният пожар в несебърския квартал "Черно море", като новото огнище е в близост до супермаркет. 10 огнеборци и три специализирани автомобила работят по овладяването на огнената стихия.

Пожар гори и край село Белила. На място са петима служители от пожарната в Средец с три противопожарни автомобила - два от Средец и един от Бургас, с още трима огнеборци.

Пожар е възникнал и в района на старозагорското село Пъстрово. По информация на огнеборците пожарът е сериозен. Екипи се борят с огнената стихия на място.

Кметът на селото Веселин Велев потвърди, че пожарът е много сериозен, като по думите му гори около 1/4 от селото, в югозападната му част. Вече са 5-6 изгорели къщи, но няма опасност за населението.

По първоначални данни огънят е тръгнал от суха трева в обедните часове.

Продължава да гори пожар край Панагюрище

Продължава да гори пожар край Панагюрище

Въведено е частично бедствено положение

По-късно от Община Стара Загора съобщиха, че са изпратили водоноска с голям капацитет в помощ на огнеборците, които се опитват да овладеят пожара в Пъстрово. Съдействие е оказано и за осигуряване на над 20 доброволци, които да подпомогнат гасенето на пламъците. "На място са секретарят на Общинска администрация Делян Иванов и ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Те ще координират действията на терен. Надяваме се, че усилията на огнеборците и доброволците ще успеят, за да бъде стихията овладяна възможно най-скоро", съобщи кметът на общината Живко Тодоров.

По думите му няма пострадали хора. Евакуирана е възрастна жена, близките ѝ са вече уведомени, останалите вили са били необитаеми към момента. "Община Стара Загора ще направи всичко необходимо за запазването на здравето и живота на хората. Имаме готовност за временно настаняване. Има опасност за близките горски масиви също. Вятърът е сериозен и допълнително засилва огъня", каза още Тодоров.

По информация военнослужещи от Военновъздушните сили продължават да помагат за овладяването на огнената стихия в землището на селата Левски и Елшица край Панагюрище. Екипажите на двата хеликоптера Ми-17, които излетяха от авиобаза Крумово днес в 7.10 ч. и в 7.21 ч., над 6 часа са изпълнявали задачи по разузнаване и пожарогасене от въздуха на горския пожар. Те са хвърлили повече от 180 тона вода, след което са се прибрали в авиобазата. На борда на хеликоптерите са били и представители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пазарджик.

На оглед в района по-рано днес беше заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов. От аграрното ведомство разпространиха информация за посещението му. По думи на Чамбов, обхванатите от пожара държавни горски територии са засегнати безвъзвратно. Той посочи, че най-вероятно масивите ще бъдат изсечени и залесени отново. Валентин Чамбов подчерта, че държавата е на терен и всички служби работят по овладяване на огъня, който е обхванал площи с черен бор, но не цялата гора е унищожена.

"Фронтът на пожара е много голям, но са направени просеки, които са го ограничили", отбеляза заместник-министърът. Той каза още, че е рано да се правят точни изчисления, но по първоначална информация са засегнати повече от 3 000 дка, като щетите ще бъдат оценени след пълното овладяване на огъня. Инж. Чамбов информира също, че дивечовъдното стопанство в района е спасено и няма опасност за животните.

От Министерството на земеделието съобщават също, че над 100 горски служители от регионалните дирекции по горите Пазарджик, Пловдив и София, четири екипа на Изпълнителната агенция по горите, както и държавните горски стопанства Белово, Панагюрище, Алабак, Батак, Пловдив, Асеновград и други участват в гасенето на пожара. На място има и координационен щаб, който организира действията, като в него участват представители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", Южноцентрално държавно предприятие и Изпълнителна агенция по горите.