Омбудсманът Мая Манолова предлага въвеждането на задължителна първа обща среща по медиация при родителски спорове. Препоръката си тя ще направи до министъра на правосъдието, съобщават от кабинета й.

Манолова ще настоява също да бъдат въведени мерки за гарантиране на качеството на медиацията, както и за финансово обезпечаване на процедурата и стимулиране на участниците в нея.

Институцията на омбудсмана, съвместно с Центъра за спогодби и медиация при Софийски районен съд и Софийски градски съд, организираха експертна дискусия по проблемите на медиацията.

Манолова подчерта, че работата й като омбудсман е доказала, че медиацията като алтернативен способ за извънсъдебно решаване на спорове безспорно трябва да намери място. Тя трябвало да бъде първа стъпка при семейните спорове и отношения, особено в случаите, при които се решават родителски спорове, свързани с деца.

Медиацията можела да намери своето място и при потребителските спорове, както и при всички дела с по-нисък материален интерес.

За да се случи това реално трябвало да се обсъдят и нови законодателни решения, които да водят до конкретен практически резултат. Според Мая Манолова стимулирането и популяризирането на медиацията можели да станат само чрез целенасочена държавна политика.

Медиацията била утвърдена и в европейски, и в световен план. Тя наистина можела да бъде използвана разумно, за да разтовари съда от една страна, а от друга да даде възможност на самите страни да решат спора по един бърз, икономичен и ефективен начин, заяви от своя страна заместничката на Манолова - доц. Диана Ковачева.

Обществената защитничка подчерта, че ще напишат много ясна, отчетлива и настойчива препоръка до правосъдния министър. В нея те щели да настояват в разумни срокове и в спешен порядък да се изработи стратегия с конкретно разписани мерки и действия. Трябвало да има ясни отговорности и да е ясно кой и какво ще прави по темата медиация през следващите няколко години.

Манолова смята още, че мерките трябва да са по отношение на стимулиране създаването на мрежа от медиатори във всички градове с районни съдилища, както и за повишаване качеството на обучението, механизмите за контрол и регулиране работата на медиаторите.

Тя предлага да се намалят съдебните такси в случаите, в които се ползва медиация. Можело да се помисли и за подходящ стимул за родителите, които решават родителски спорове с медиация, а не със съдебен процес.