Възрастна жена от Търговище е била измамена по телефона и се разделила с крупната сума от 8000 лв., съобщиха от областната полиция.

Тя е била ужилена по една от по-малко разпространените схеми - с обаждане от мним следовател, който уж иска съдействие, вместо подкуп за "измъкване на близък", както е най-често срещано.

"Ало"-измамите - български патент, избуял от народопсихологията ни

"Ало"-измамите - български патент, избуял от народопсихологията ни

У нас са налице идеалните условия

70-годишната баба получила обаждане на домашния си телефон от непознат, който се представил за следовател, работещ именно за разкриването на група телефонни измамници.

Той я предупредил, че след малко ще й се обади "истински" "ало"-тарикат и ще се опита да я измами. За да го спипат обаче, тя трябвало да се включи в "операцията".

Менте следователят я накарал да вземе сумата, която й поискат, и да я предаде, като я предупредил, че "полицаите" ще дебнат наоколо и така ще направят клопка на измамниците.

Бабата се съгласила да съдейства и малко по-късно предала парите си на измамника, за да бъде хванат. След известно време обаче се усетила, че повече няма да види спестяванията си, а от "следователя" няма да има и следа. Затова подала сигнал в полицията.

В районното е образувано досъдебно производство, но то се води срещу неизвестен извършител.