Неслучайно телефонните измами са изключително български патент и процъфтяват. Просто у нас са налице идеалните условия - ситуацията въобще в държавата, народопсихологията ни, особено на по-възрастните хора и тези изключително комбинативни и интуитивни, находчиви измамници, които не изпитват емпатия и вземат спестените пари на жертвите си.

Това коментира криминалният психолог Тодор Тодоров в сутрешния блок на Нова телевизия по наболялата тема. 

Менте следовател измъкна от баба 8 хиляди лева

Менте следовател измъкна от баба 8 хиляди лева

Представил се за следовател и поискал съдействие за акция

При телефонните измами има две страни, като и жертвата, и измамникът имат своята специфика. По-голямата част от жертвите са възрастни хора, които предвид годините си са малко по-изолирани, малко по-неинформирани, обяснява Тодоров.

Психологът Емил Пенов изтъкна, че измамниците притежават високо нарцистично чувство и способност да манипулират, която може да се доближи до артистични умения, ориентират се в реакциите на жертвите си и променят своето поведение, за да ги убедят в твърденията си.

Недоверието в институциите, в полицията, в правораздаването създава благоприятна почва за това хората да попаднат в лапите на измамниците, допълва той.

"Нарцистичната болест" при телефонните измамници им пречи да изпитват чувство на емпатия, на съпричастност, в живота не създават дълготрайни връзки, а отношенията със семействата им, ако имат такива, са на повърхностно ниво, без емоционално задълбочаване.

Старци бургазлии метнаха от терасата към 15 бона на телефонни измамници

Старци бургазлии метнаха от терасата към 15 бона на телефонни измамници

Поредните жертви на това престъпление

Телефонните измамници в България се обаждат на десетки хора на ден и при някой "номерът минава". Тези, при които не е минал обаче, не считат за нужно да се обадят в полицията за опита за измама, отбеляза още Тодоров, поставяйки това сред условията за процъфтяване на телефонните измами.