От февруари, когато е била създадена престъпната група, до настоящия момент са установени пет случая на реципиенти, преминали през схемата за трафик на органи. Още трима донори, очаквали да се възползват от престъпната група.

Това стана ясно на брифинг на ръководителя на специализираната прокуратура Димитър Петров по повод установената схема за трафик на органи у нас.

Престъпната група се състояла от четирима души - трима мъже и една жена. Всички са български граждани, а един от членовете на групата е с двойно гражданство - българско и турско. И четиримата души са криминално проявени. Първите двама са с криминална регистрация за неистински документи. Третият участник в групата е регистриран за престъпления за незаконна сеч, а жената е с криминална регистрация за кражби и грабеж. Те не работели нищо и нямали сключени договори, като демонстрирали висок стандарт на живот.

Разкриха схема за трафик на органи у нас

Разкриха схема за трафик на органи у нас

Задържани са 4 души

Единият от ръководителите на групата закупил имоти на свое име, докато другият прикривал престъпната дейност чрез внос на автомобили от Италия. От престъпната група двама души са организирали дейността си, като са свързвали донорите с реципиентите. Те набирали хора от етническите малцинства от Видин, Монтана и столичните квартали "Филиповци", "Орландовци" и "Факултета". Всичко е ставало чрез познати.

Ръководителите на групата водели донорите и реципиентите за кръвни тестове в определена лаборатория за извършване на тест за съвместимост. Имало случаи и на отрицателен тест. На определена дата ръководителите на групата транспортирали донора и реципиента до Турция, където били настанявани в хотели и ако всичко е наред с документите, запазвали час в турска болница. Интересното е, че се изготвяли както истински, така и неистински международен паспорт. Истинският паспорт се използвал при преминаване на границата, а неистинските в болницата. На донора се заплащало след самата операция между 5000 и 7000 евро, а престъпната група прибирала между 50 и 100 хил. евро.

Основното изискване за извършване на трансплантации на органи е хората да бъдат роднини, но в случая със задържаните на 10 септември на ГКПП "Капитан Андреево" между донор и реципиент нямало такава връзка. След като са били задържани на границата в Турция са иззети 2 фалшиви международни паспорта. При претърсванията на жилищата, които обитават членовете на групата са иззети медицинска документация, мобилни телефони и фалшиви международни паспорти.

"Тук няма недоволни, а доволните от престъпната дейност са престъпната група, донорите и реципиентите, които получават органа" поясни говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

Разследват бъбречна съвместимост при открития канал за донорство

Разследват бъбречна съвместимост при открития канал за донорство

1028 са нуждаещите се у нас от бъбречна трансплантация

Всички хора от престъпната група са привлечени към наказателна отговорност за ръководене и участие на престъпна група, както и за трафик на отделни хора с цел отнемане на телесни органи. В момента тече мярката за неотклонение "задържане под стража" в спецсъда.

Припомняме, вчера службите разкриха канал за донорство на бъбреци у нас. По информация на Нова телевизия във вторник вечерта на българо-турската граница са задържани четирима души. Двама от тях са организатори на схема за набиране на донори на бъбреци, които били продавани на тежко болни наши сънародници.

Трансплантациите се извършвали в Турция, където били представяни фалшиви документи, че донорът и реципиентът са роднини. За да се сдобият с бъбрек, нуждаещите се плащали по 60 000 евро.