Софийски апелативен съд заседава по така нареченото „Черешово дело". Ангел Иванов, Александър Иванов, Боян Иванов, Георги Николов, Стоян Асенов, Трайчо Иванов, Атанас Рангелов, Бисер Найденов и Асен Иванов са подсъдими за убийството на пазача Пламен Момчилов в черешов масив край с. Шишковци.

Делото е насрочено след подадени жалби от страна на деветимата роми, осъдени от Окръжен съд-Кюстендил, които обжалват наложените им присъди. Подаден е и протест от страна на Окръжна прокуратура-Кюстендил.

На днешното съдебно заседание не се яви свидетелят Кирил Кирилов, който многократно е бил призоваван за разпит пред съда, но неуспешно. По данни на адвокатите, Кирилов гравитирал между градовете Пазарджик, Самоков и Кюстендил и това е причината да не бъде открит от органите на реда.

Защитата днес поиска допълнителен разпит и на свидетел с тайна самоличност, тъй като предходната инстанция е отхвърлила искането.Софийски апелативен съд също не допусна този свидетел да бъде разпитван повторно. Според защитата той стои в основата на раздорите по делото, тъй като адвокатите имат съмнения, че именно Кирил Кирилов е едновременно и явен и таен свидетел по делото. Това е причината защитата да настоява свидетелят да се яви в съдебно заседание и да разкаже какво е било неговото участие и това на подсъдимите в убийството на пазача Пламен Момчилов.

Прокуратурата от своя страна настоява САС да отмени присъдата на първоинстанционния съд в оправдателната й част и да завиши наказанията за осъдените. Представителят на държавното обвинение поиска налагане на максимални наказания за подсъдимите, като отбеляза, че наказанието на Ангел Иванов, който получи само две години и половина затвор, е занижено с оглед обществената опасност на деянието.

Частните обвинители от своя страна настояват съдът да постанови в присъдата си размерът на обезщетението, който са поискали пред Окръжния съд в Кюстендил. Според частните обвинители, размерът на обезщетението е неоснователно намален.

Припомняме, в края на миналата година Окръжният съд в Кюстендил постанови общо 85 години затвор за шестима роми, убили полски пазач край кюстендилското село Шишковци. Други трима получиха общо 14 години за нанасяне на средни телесни повреди.

На 31 май тази година делото бе отложено, тъй като подсъдимият Бисер Найденов по спешност е бил опериран. Тогава не се яви и въпросният свидетел Кирил Кирилов.

Освен това, двама от служебните защитници на подсъдимите - Асен Икономов и Славка Симеонова, са се отказали да участват в процеса и поради тази причина са заменени със служебни защитници от Софийска адвокатска колегия.