Митничари са задържали 15 000 литра спирт на паркинг в района на великотърновското село Раданово, съобщават от Агенция "Митници".

Спиртът е открит при проверка на два товарни автомобила с българска регистрация, спрели на тир-паркинг на пътя към Бяла. Те са проверени от митническа мобилна група.

Митничарите установили, че с двата камиона се превозват пет и десет еднотонни вместимости с безцветна течност. Направен е тест с плътномер, който е показал, че превозваната стока е спирт с висок градус.

Шофьорите не са могли да представят акцизни документи. От Агенция "Митници" уточняват, че санкцията представлява двойния размер на дължимия акциз или близо 330 000 лева.

Установено е, че стоката идва от депо в Софийска област. Шофьорите трябвало да пътуват по обиколни маршрути и на няколко пъти да я претоварят на различни превозни средства. Целта била да затруднят контролните органи.

След поредицата претоварвания спиртът трябвало да бъде превозен в по-малки съдове в посока Румъния. Друга част пък трябвало да осигури със суровина след празниците нелегални производства на алкохол в Северна България.

От Агенция "Митници" поясняват, че сметките показват, че с подобно количество спирт може да се произведат над 30 000 литра високоградусов алкохол от всякакъв вид. Митничарите обясняват, че "по рецепта" нелегалният алкохол "се забърква" от спирт, вода, есенция и други добавки.

1000 литра спирт, "маскиран" като течност за чистачки, бе задържан миналата година от митничарите на Дунав мост 2. Той бе в 100 десетлитрови туби и бе превозван с друга групажна стока от нашата страна към Западна Европа.