Митничарите задържаха контрабандна валута с левова равностойност 404 144 лв. при три случая по време на Коледните празници.

На 28 декември на МП "Калотина" митническите инспектори спрели за проверка напускащ страната лек автомобил. В багажника, под кората, покриваща резервната гума, бил открит плик с недекларирани 48 250 евро. По случая е образувано досъдебно производство за незаконно пренасяне на парични средства през границата на страната от България в Сърбия, която е външна граница на Европейския съюз.

Най-голямата недекларирана сума е открита на Коледа. На 25 декември на ГКПП "Дунав мост" при Видин бил спрян за проверка влизащ в страната товарен автомобил. Водачът пътувал от Великобритания за Турция и заявил, че няма нищо за деклариране. При последвалата проверка обаче в дюшека на леглото в кабината били открити банкноти британски лири в купюри с номинали от 20, 10 и 5. Водачът посочил, че сумата е 70 000 британски лири. След преброяване в негово присъствие е установено, че действителният размер на валутата е 102 000 британски лири. За тях не бил представен банков или друг разплащателен документ, като водачът посочил, че това са средства на неговата фамилия. Съставен му е акт за административно нарушение на Валутния закон. С разписка е задържана сумата от 3000 лв. за обезпечаване на евентуални глоби.

При третия случай задържаната недекларирана сума от над 37 000 евро е била намерена при съвместна проверка на митнически и гранични служители у пътник, напускащ страната през Летище София в началото на празничните дни.