Митническите служители на пункт Лесово откриха 499 литра и 25 кг. контрабандни препарати за растителна защита откриха в пътнически автобус. Нарушителят е български гражданин, който е укрил пестицидите под и над седалките, в задната част на пътническия салон на автобуса.

Автобусът е влизал в България от Турция и е пристигнал на българския митнически пункт около 13,30 часа вчера. Шофьорът и всички пътници в автобуса са заявили, че не внасят нищо за деклариране.

При проверката на превозното средство и багажа на пътниците са открити черни чували, съдържащи 354 туби и 25 пакета с общо 499 литра и 25 килограма недекларирани препарати за растителна защита от 6 различни търговски марки-произведени в Турция и забранени за внос в България и ЕС. Припомняме че Българската асоциация за растителна защита, алармира че се увеличава нелегалния внос на опасни препарати и призоваха, това деяние да се криминализира.

Увеличава се вносът на опасни препарати за растителна защита

Увеличава се вносът на опасни препарати за растителна защита

90% от нелегалния внос, идва от Турция

В настоящият случай, контрабандните пестициди са на един от пътниците в автобуса - български гражданин с адресна регистрация в област Търговище. Срещу нарушителя с инициали А.М. е съставен акт по Закона за митниците.

Контрабандните пестициди са иззети и подлежат на унищожаване.

Припомняме също, че от 2014-а година отпадат от употреба около 60 препарата за растителна защита, оказващи влияние върху живота на пчелите и пчелните семейства.

60 препарата за растителна защита oтпадат от употреба

60 препарата за растителна защита oтпадат от употреба

През последните години част от препаратите за растителна защита