Почти 45 000 л горива задържаха в митница-София. Това е станало по време на проверки между 4 до 6 октомври 2018 г., съобщиха от Агенция "Митници".

Инспекциите са направени при спиране на пътя и в нерегистрирани имоти. Задържани са общо 44 209 л енергийни продукти, за които не са предоставени документи за платен акциз и произход. Другата причина за задържането е, че представените документи по предварителни данни не отговарят на наличната стока.

Най-голямото количество е открито при роуд стоп проверка, извършвана от служители на отдел "Митническо разузнаване и разследване" на Столичната митница в района на магистрала Тракия.

Спряна е цистерна с около 30 000 л енергиен продукт. Според полевите тестове са има несъответствие на плътността, вписана в придружаващите документи. Горивото е задържано, взети са проби за лабораторен анализ и работата по случая продължава.

Митничарите продължават проверката в района на село Мировяне. Там в частен имот са установени две цистерни, за които има данни, че се управляват от едно и също лице. В двете товарни превозни средства са открити общо 13 215 литра дизелово гориво. За него не са предоставени документи в рамките на проверката.

При други две проверки в квартал София - в кварталите "Надежда" и "Младост", са установени два частни имота, за които има данни, че се съхранява и търгува гориво без документи. Задържани са по около 400 литра гориво във всеки от обектите, като общото количество в двата частни имота е 820 литра нелегални енергийни продукти.

Проверка, съвместно със служители на ОД на МВР Самоков, при сходни обстоятелства в частен имот са открити 264 л. горива без документи за платен, начислен или обезпечен акциз.