В тази кампания се натъкнахме на много случаи, които стоят несериозно, въпреки че са подадени сигнали за нарушаване на изборното законодателство и правилата на предизборната кампания. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов в студиото на Нова телевизия в коментар на проверките на МВР и прокуратурата за купуване на гласове преди изборите и декларацията от вчера вечерта на БСП за "оглушителното мълчание" на институциите по техни сигнали. Изявлението си вътрешният министър направи в отговор на въпрос дали би потвърдил твърдението на декларацията на социалистите за Смолян, в която се казва, че "хора с влязла в сила присъда, доказани сводници и лихвари се вихрят необезпокоявано като кандидати на управляващите".

По случая в Горна Оряховица, Младен Маринов потвърди, че е извършена проверка, която е завършила с извинение от страна на органите към кандидата - депутат от БСП. По случая в Несебър Маринов заяви, че задържаните лица се намират в ареста на МВР Бургас и се очаква конвоирането им към София за повдигане на обвинение. Припомняме, че вчера ЦИК издаде разрешение за повдигане на обвинение и арест на петима души, сред които кандидатът за кмет и по двама кандидати от листите на БСП и Движение 21.

ЦИК разреши обвинение и арест за кандидат-кмет на Несебър
Обновена

ЦИК разреши обвинение и арест за кандидат-кмет на Несебър

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров и за кандидати за общински съветници

На въпрос за изследването на "Галъп интернешънъл", което установява 600 000 българи готови да продадат гласа си, Младен Маринов заяви, че купуването на гласове не трябва да се разбира само като директна транзакция, тъй като има редица случаи, които е трудно да се определят дали са купуване на гласове или специфична форма на предизборна кампания. Макар и не директно шефът на МВР призна, че има и случаи на насилие особено в малки населени места, където опонентите на изборите се намират и в реална конкуренция в живота и където има противопоставяне на родове.

анкета

Ще гласувате ли на 27 октомври?

Виж резултати

Да, винаги гласувам 62.6%

Не 22.5%

Обмислям дали има смисъл 10.2%

Да, макар и да не съм избрал 3.7%

Ако времето е лошо 1.0%

Младен Маринов обясни, че в МВР постъпват сигнали по отношение на всички политически сили, като всички се проверяват. Има образувани досъдебни производства, както и предупредени лица. Има и злонамерени сигнали - анонимни или няма установени факти по тях. Ние не сме огласили нито едно наше действие, това се прави от заинтересовани лица и от медии, според интереса им, обясни Маринов по повод обвинението дали се проверяват сигналите, подадени от БСП.