Социалистите се оплакват от мълчанието на институциите, които не реагирали и не разпространявали информация за подадени от партията над 10 сигнала за нарушаване на българското законодателство по време на предизборната кампания.В позицията на националния предизборен щаб на БСП се посочва, че това поредната кампания, в която институциите подкрепят управляващите в предизборния процес.

"Прави силно впечатление, че органите на реда са насочили усилията си изцяло към кандидатите на левицата, като всяка акция е шумно отразявана в медиите - било то и само проверка по анонимен сигнал", заявяват от БСП и посочват, че в същото време институциите "мълчат оглушително" по над 10 техни сигнала, свързани с нарушаване на българското законодателство.

Разпитаха кандидат-кмет на Горна Оряховица и още 10 души за купуване на гласове

Разпитаха кандидат-кмет на Горна Оряховица и още 10 души за купуване на гласове

Те са дали писмени показания

От предизборния щаб на БСП изброяват възможни случаи в Русе, Созопол, Горна Оряховица, където липсата на "профилактиране" говори повече за "протекция".

"Институциите си затварят очите за силовите действията на управляващите в общини като Септември, Бяла Слатина, Смолян. Хора с влязла в сила присъда, доказани сводници и лихвари се вихрят необезпокоявано като кандидати на управляващите", заявяват от БСП.

БСП сезира ОИК за агитация от джипа на премиера

БСП сезира ОИК за агитация от джипа на премиера

Подадени са 2 сигнала за нарушение на изборния кодекс

От БСП са изумени, че въпреки че управляващите са тези, които владеят властовия и финансовия ресурс, активно се проверяват представителите на опозицията, които и без това бяха оставени без субсидия.

"Едните са поставени в комфорт да водят своята кампания по същество, а другите - в обяснителен режим."

"Остават броени дни до изборния ден и призоваваме институциите да бъдат на висотата на отговорността си пред обществото, а не на ангажиментите си към тези, които ги назначават."

Припомняме, и че двама от кандидатите за общински съветници в Несебър, за които ЦИК е дала разрешение да бъдат повдигнати обвинения и да бъде извършен арест са от листата на БСП. Решението си ЦИК е взела след искане на главния прокурор Сотир Цацаров.