16-годишно момче е пребило 60-годишна жена, служителка на Центъра за настаняване на деца и младежи с увреждания в Смолян, съобщи БНТ.

Към момента е установено, че инцидентът е станал на 20 септември, сряда. Срещу младежа вече е образувано досъдебно производство за хулиганство.

Изяснено е още, че нападението е станало по време на нощното дежурство на пострадалата Пенка Пойдовска. 16-годишният младеж причакал служителката в Центъра за настаняване и започнал да ѝ нанася множество удари с юмруци и метална лопата.

Жертвата все още се намира в болница. По думите ѝ тя е била заплашвана от младежа многократно и отивала на работа със страх.

Това не било и първото провинение на младежа. Оказва се, че побойникът е минавал през комисията за борба с противообществените прояви в Смолян и е с последно предупреждение за настаняване във Възпитателно-училищен интернат (ВУИ).

Според служителя на Фондация Международна социална служба Сабина Събева не било тайна, че в Центъра за настаняване на деца и младежи с увреждания в Смолян има деца с трудно поведение. Това била и причината и да няма желаещи да работят в заведението.

Според някои институции решението на този проблем трябва да се търси в създаването на отделни центрове за младежи с проблемно поведение. До тогава обаче 16-годишният младеж ще остане да живее в Центъра в Смолян.

Пострадалата възпитателка е категорична, че повече няма да се върне на работа в заведението.